κοιλρεουτέρια

κοιλρεουτέρια
Φυλλοβόλο δέντρο μεσαίου μεγέθους, της οικογένειας των σαπινδιδών (δικοτυλήδονα). Η επιστημονική ονομασία του είναι κ. η φοβοειδής, προς τιμήν του Γερμανού βοτανολόγου Joseph Kolreuter. Η κ. έχει κατ’ εναλλαγή, φτεροειδή φύλλα, με 7-15 ωοειδή ή προμήκη, οδοντωτά φυλλάρια, και μικρά, κίτρινα άνθη, διατεταγμένα σε μεγάλη επάκρια φόβη. Ο καρπός είναι ωοειδής, προμήκη, τρίχωρη κάψα, με μεμβρανώδη τοιχώματα και μαύρα σπέρματα. Πρόκειται για καλλωπιστικό δέντρο, που εκτιμάται ιδιαίτερα για το ωραίο πράσινο φύλλωμά του και τα άφθονα κίτρινα άνθη του, που εμφανίζονται τον Ιούνιο-Ιούλιο, δηλαδή σε μια εποχή που τα πιο πολλά άνθη της άνοιξης έχουν παρακμάσει. Φυτεύεται στους κήπους, στα πάρκα και στις πλατείες, είτε σε συνδυασμό με άλλα καλλωπιστικά δέντρα είτε σε αμιγείς συστάδες. Χρησιμοποιείται σε δεντροστοιχίες και στην Αθήνα. Ανθισμένη κοιλρεουτερία, δέντρο καλλωπιστικό μέτριων διαστάσεων, κατάλληλο για φύτευση σε κήπους, πάρκα, πλατείες και δεντροστοιχίες.
* * *
και κοιλρευτερία, η
βοτ. γένος αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών τής οικογένειας σαπινδίδες.
[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στην ελλ. ξεν. όρου, πρβλ. αγγλ. koelreuteria από το όν. τού Γερμανού βοτανολόγου Josef G. Koelreuter + κατάλ. -ia (πρβλ. -ία)].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • σαπινδίδες — (Sapindaceae). Οικογένεια δέντρων. Είναι ιθαγενή της Άπω Ανατολής, συγγενικά με τις ιπποκαστανίδες, που, μαζί με τις οικογένειες των Ανακαρδιιδών, των Ακεριδών, των Ρουτιδών ή, κατ’ άλλους, των Σταφυλεϊδών, ανήκουν στην τάξη των σαπινδωδών… …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”